Приложна кинезиология

Попитай тялото си какво не е наред

Приложна кинезиология (Applied Kinesiology) е диагностична и терапевтична система, с която изключително точно може да се определи налично отклонение от нормата и нарушена функция в човешкия организъм. 

Във физиотерапията отдавна се използва мануално мускулно тестуване (ММТ), за да се оцени мускулната слабост. Развитието на Приложната Кинезиология (ПК) като наука, започва с прилагането на ММТ, като е забелязано че отговорът на тествания мускул може да варира при различни условия (например позиция на тялото). Това е ключовото откритие на д-р Джордж Гуудхарт, който е смятан за основателя на ПК през 1964 г. Тогава той заявява за корекция на „отзяваща лопатка“ (scapula alata) при негов пациент, след като той масажира болезнени удебеления около залавното място на въвлечения мускул (serratus anterior – преден зъбчат мускул). Това се явява и първата терапевтична техника в ПК – техниката на залавното място. Понякога тя може да е приложима при тази дисфункция – съответният мускул да възвърне нормалния си тонус и лопатката просто  да се „прибере“. 

 В основата на ПК е т. нар. Триада на здравето. Тя представлява равностранен триъгълник, който схематично представя функционалните компоненти на балансирания организъм – Психика, Биохимия, Структура. Те са неразривно свързани и динамично променящи се  – когато един от тези компоненти не е в норма, това автоматично се отразява и на другите два. Например ако ни боли кръста от някакъв вид механичен стрес в областта, изразяваме и емоционална болка. Обратната връзка също е част от реалността – т. нар. емоционална болка в кръста, която се лекува с някоя от формите на психотерапия.

 С помощта на мускулния тест може да се определи причината за наличната дисфункция, а също така и да се определи кой терапевтичен метод да се използва за нужната корекция. С помощта на ПК може да „попитаме“ централната нервна система (ЦНС) какво да правим, за да постигнем терапевтичен ефект. Множество здравни специалисти – лекари, хиропрактори, остеопати, масажисти, физиотерапевти, акупунктуристи, психотерапевти – знаят различни терапевтични методи, които са техните инструменти. Прилагайки  мускулния тест, те могат да установят дали тези инструменти са подходящи, за да се получи желания лечебен ефект. Приложната кинезиология предлага протоколи за корекция на различни мускулно-скелетни дисфункции, психо-емоционални проблеми, нарушения на метаболизма (биохимични дисфункции). Целта е възвръщане на баланса на психо-невро-имуно-ендокринната система – да, това е една система. Ние сме свикнали да я разделяме на съставните й, но тя е една.

Мускулният тест може да се използва за установяване на непоносимост към храни, за избор на нутриенти (витамини, минерали, аминокиселини и т.н.) и/или фитопрепарати (билкови формули), които оптимизират и подобряват функцията на имунната система. Доста от фармацевтичните лекарства, например, водят до загуба на някои важни витамини, микро- и макроелементи. Може да проверим дали приемаме достатъчно вода, както и дали се движим достатъчно. Тази информация е закодирана в ЦНС и ние просто проверяваме. Приложната Кинезиология не отрича никой доказан метод за лечение. Тя е ценният коректив, даващ сигурност на терапевта, че неговите усилия и избор на лечение са в правилната посока. 

В определението за мултидисциплинарен медицински екип на СЗО, начело, преди лекарите и необходимите здравни специалисти, стои пациентът. С помощта на ПК това правило не би могло да се пристъпи, тъй като терапевтът се „консултира“ с нервната система на пациента относно лечението. Когато изпита мускулния тест, пациентът ясно разбира дали мускулът му е „силен“ и дали не. Това му дава  усещане за активно участие и доверие в терапевтичния процес.

Приложна кинезиология се практикува неотдавна и в България. Тя все още е в сферата на алтернативната медицина. Има немалко хора, които навлизат в тази необятна наука и са пленени от елегантния й финес в лечебната практика. Усвояването й обаче изисква сериозно внимание и усилия, доколкото това е холистичен/цялостен подход към възстановяване на здравето и са нужни знания в множество области. Разбира се, всеки отделен терапевт е най-добър в една от страните на триадата на здравето. Но той задължително трябва да е достатъчно добре запознат с всичките три и да има инструменти за корекция на различни нива. Колкото повече, толкова по-добре. Науката се развива прогресивно и постоянната бдителност и интерес към откритията за биологичните системи и новите протоколи за терапия са дълг на всеки здравен специалист.

Важно е да се разбере, че има т. нар. медицински състояния – болести, спешни животозастрашаващи систояния или тежки травми, които попадат  в полето на медицинската практика

ПК е най-ценна за профилактика и превенция на потенциално развитие на болест. Също и за възстановяване след боледуване, за да се върнат силите на организма. Най-правилно е терапевтичната цел да се определи като функционална корекция. Или по-просто – отговор на въпроса: Как да се справим с постоянната умора, главоболие, болки в ставите, тежест и подуване в корема, алергии и непоносимост към храни, емоционални смущения като тревожност и раздразнителност и т.н., съпътстващи живота ни оплаквания, с които сме свикнали да живеем и да пренебрегваме. Тези сигнали от тялото ни не са за пренебрегване и са вратички към клиничната болест.

Най-добрите лекари предотвратяват болестта, посредствените лекуват наближаващата болест, а неопитните – онази, която вече е дошла.

Китайските поговорки може да са много строги, но почти винаги са съвсем на място. Никой не може да е перфектен лечител или пациент, но всеки може да следва тъй важния принцип на профилактиката, който, ако се спазва по-често, здравеопазването няма да е толкова сложен проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *