Блог

Акупунктура за лечение на болка. Базирани на доказателства резултати срещу плацебо ефект

Акупунктура за лечение на болка. Базирани на доказателства резултати срещу плацебо ефект

В уебсайтът на Медицинския университет в Харвард и по-точно разделът му за алтернативно и интегративно здраве, е публикувано едно от най-детайлните и пълни проучвания, доказващо ефекта на акупунктурата за лечение на болката. През 2012, списанието Archives of Internal Medicine обединява резултати от 29 проучвания, включващи почти 18 000 човека за акупунктура за хронична болка (вкл. болка в кръста и врата, остеоартрит, хронични главоболия и болка в рамото). Някои от проучванията сравняват акупунктурата със симулирана акупунктура, а други я сравняват с конвенционално лечение (никаква акупунктура). И при двата типа проучвания, истинската акупунктура води до най-голям успех и най-голямо редуциране на болката. Разликите между действителната и симулираната акупунктура доказват, че тази форма на лечение е повече от плацебо.

Пробиотична бактерия подпомага липидния метаболизъм и превентира латерална амиотрофична склероза (ЛАС)

Пробиотична бактерия подпомага липидния метаболизъм и превентира латерална амиотрофична склероза (ЛАС)

Проф. Паркър и неговият екип посочват, че нарушаването на липидния метаболизъм допринася за тази нервна дегенерация  и показва че невропротекцията, осигурена от  Lacticaseibacillus rhamnosus HA-114, некомерсиален пробиотик, е уникална в сравнение с останалите тествани бактериални щамове от същото семейство.

Взаимодействието на чревния микробиом и имунната система: основни механизми

Взаимодействието на чревния микробиом и имунната система: основни механизми

Развитието на имунната система и ефективността на имунния отговор върви ръка за ръка с развитието и композицията на чревната микробиота. Разбирането на тази взаимовръзка се е разширило значително като се изследват отделните бактериални щамове, консорциумът от щамове, специфичните микробно-експресирани гени и произведените от микробите метаболити и ефектът им върху чревната хомеостаза и локалния и системен имунитет. Както е известно, повечето от човешката микробиота се намира в червата, също така там е локализирана 70-80% от активността на имунната система на тялото. Взаимовръзката между двете е симбиотична, тъй като те са еволюирали заедно, за да осигурят предпазване на тялото и елиминиране на микроорганизмите, с които влиза в контакт.

Тетрахидробиоптерин: защо ни е нужен и как да подобрим наличността му в тялото ни?

Тетрахидробиоптерин: защо ни е нужен и как да подобрим наличността му в тялото ни?

Тетрахидробиоптерин (BH4 THB), също познат като сапроптерин, е кофактор за три ензима, хиролизиращи ароматни аминокиселини. Използва се за разграждането на аминокиселината фениланин и в биосинтезата на невротрансмитерите серотонин, мелатонин, допамин, норепинефрин, епинефрин (адреналин) и е кофактор в производството на азотен оксид. ТНВ се биосинтезира от гуанозин трифосфат (ГТФ), чрез три химични реакции.

Елда – храна и лекарство

Елда – храна и лекарство

Освен с високите нива на протеини и минерали, елдата се слави и с високото съдържание на рутин и кверцетин. В Европа хлябът от елда добива значимост заради своята хранителна стойност, антиоксидантна активност и възможността за приготвяне на безглутенов хляб. Напоследък, билката от елда (листа, съцветие) се предлага като функционална храна. Има множество доклади за потенциалните здравословни ползи от консумирането на елда под формата на храна, хранителни добавки, домашни и фармацевтични лекарства. 

Прогресивна мускулна релаксация при тревожност и безсъние

Прогресивна мускулна релаксация при тревожност и безсъние

Прогресивната мускулна релаксация е техника за дълбока релаксация, успешно прилагана в случаи на безсъние, стрес и тревожност, както и за облекчаване на болковите симптоми при някои случаи на хронична болка.

Методът се основава на една съвсем проста практика – стягане на една мускулна група за няколко секунди, последвано от фаза на релаксация и освобождаване на мускулното напрежение.

Терапия при наднормено тегло: комплексен подход

Терапия при наднормено тегло: комплексен подход

В Zenter ще ви бъде изготвена комплексна индивидуална програма, която, при добро спазване, ще ви отведе до желания резултат, а именно – стопяване на излишни килограми и възстановяване на общото здравословно състояние. И не, пътят не е гладуване. Пътят е правилно хранене, в комбинация с индивидуално подбрани фито-формули и хранителни добавки с естествен произход. Заедно ще обсъдим и подходящата физическа активност, в зависимост от състоянието и нуждите ви. Заедно ще възстановим нормалния метаболизъм на организма ви, което ще ви направи по-здрави и пълноценни! Отслабването е само едно от позитивните следствия от този процес.

За апитерапията и безценните пчелни продукти

За апитерапията и безценните пчелни продукти

Апитерапията (апис- пчела; терапия- лечение) е емпирично изследвана в древен Китай и Египет. Римляните и Гърците използвали пчелни продукти с медицински цели. Тя традиционно е разпозната в много държави, а голямото и преимущество е. че е достъпна за човешкото здраве и си струва да се популяризира и разпространява, тъй като е лесен и ефективен метод за грижа за здравето. Пчелната колония е като “фармацевтична фабрика”.

Защо да изберем кафяв ориз?

Защо да изберем кафяв ориз?

Кафявият ориз е все по-предпочитан сред съвременните хора пред по-познатия и най-широко консумиран бял ориз. Причината е нарастването на информираността, касаеща здравословните полезни последствия от консумацията на кафяв ориз, главните от които ще представим в настоящата статия. Те се осигуряват от витамините, минералите и фитохимикалите в кафявия ориз и покълналия кафяв ориз.