Акупунктура за лечение на болка. Базирани на доказателства резултати срещу плацебо ефект

Автор: Иван Боянов, кинезитерапевт и специалист по акупунктура

Акупунктурата или иглотерапията отдавна се е наложила като една от водещите неконвенционални терапии за лечение на болката и то в международен мащаб. И по-специално – акупунктурата базирана на теорията на Традиционната китайската медицина (ТКМ), Японската й модалност, Корейската й модалност и всички техни разклонения – модерни европейски и американски школи, чиито диагностични и терапевтични подходи се базират на теорията за ин и ян, канално-меридианната система, цикълът на петте елемента (“у-син”), осемте триграми (“ба-гуа”) и дори И-Дзин (Книгата на промените). Популярността на лечението на болката с акупунктура се дължи от една страна на анекдотични данни, които се генерират благодарение на споделянето на излекувани пациенти, от уста на уста, или в онлайн пространството, но най-важно – достатъчно убедителните данни, базирани на клинични изследвания, които да разграничат лечението с акупунктура от плацебо.

Част от обезболяването, получено чрез акупунктура, може наистина да е плацебо ефект, при който очакванията от ползата водят до желания резултат. Генерално, научните изследвания отчитат плацебо ефекта като сравняват група участници, които получават активно лечение, с друга група, които получават фиктивно лечение (плацебо). Това е трудно с процедура като акупунктурата, защото убождането с игла е трудно да бъде имитирано. Въпреки това, някои изследвания успяват да сравнят действителната акупунктура с подходи, които мимикрират процедурата (например иглите докосват, но не пробиват кожата или пробиват кожата на места, които не са меридиан/енергиен канал).

В уебсайтa на Медицинския университет в Харвард и по-точно разделa му за алтернативно и интегративно здраве, е публикувано едно от най-детайлните и пълни проучвания, доказващо ефекта на акупунктурата за лечение на болката. През 2012, списанието Archives of Internal Medicine обединява резултати от 29 проучвания, включващи почти 18 000 човека за акупунктура за хронична болка (вкл. болка в кръста и врата, остеоартрит, хронични главоболия и болка в рамото). Някои от проучванията сравняват акупунктурата със симулирана акупунктура, а други я сравняват с конвенционално лечение (никаква акупунктура). И при двата типа проучвания, истинската акупунктура води до най-голям успех и най-голямо редуциране на болката. Разликите между действителната и симулираната акупунктура доказват, че тази форма на лечение е повече от плацебо.

Всъщност лечението на болката с акупунктура, извършена от опитен специалист, е много повече от просто лечение на болката. Такъв може да бъде случаят при лечение на болка в следствие травма. Но при хроничните болки, протоколът (изборът на комбинация от точки), може да е базиран (в зависимост от експертизата на специалиста) на много детайлна диагностика, като постигнатият лечебен ефект да бъде изключително дълбок и да достигне до корена на болестта, от която произтича болковият симптом. Терапията може да бъде фино, но в същото време – дълбоко лечебно докосване на тялото и съзнанието на пациента. 

Така би трябвало да работят всички здравни специалисти. Такова отношение за лечението на вашата болка може да получите в Zenter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *