Акупунктура и Туй-На масаж

Акупунктурата е лечебна система, идваща от Изтока. За нейна родина се смята Китай, но Япония и Корея също имат своите претенции за пионери в откриването и развитието на тази енергийна лечебна наука. 

Повечето хора вече имат известна представа как тя вероятно въздейства върху процесите в организма, но има и някои заблуди. Най-вече в начините за въздействие върху акупунктурните точки. Те са практически неизчерпаеми, но съществуват някои утвърдени методи за активацията на енергията „чи“, в точките и енергийните меридиани:

  • Поставяне на игли по определен начин;
  • Натиск с ръка – всички пръсти на ръцете, със свити стави на ръцете, дори с лакът;
  • Мокса – топлинна стимулация със специални пури от билкова формула;
  • Магнитна стимулация с постоянни магнити като различните им полюси по различен начин въздействат на енергийния поток;
  • Етерични масла в/у точките;
  • Техниката от Приложната Кинезиология – ритмично почукване по точката с пръсти или с малък подръчен инструмент;
  • Лазерна акупунктура;
  • Билкови смеси, поставени върху точките;
  • Електро-акупунктура.

Нито един от начините за въздействие не може да се нарече най-добър. Всички те имат своите приоритетни и специфични въздействия.

Друга заблуда е че акупунктурата лекува всичко. Някои пациенти се опират само на акупунктурните процедури и разчитат на излекуване от най-разнообразни болести. Истината е, че тази лечебна система може да е много мощна при правилно приложение. Но все пак тя е само част от пъзела. За възстановяване на здравето е необходим цялостен подход. 

В Китайската медицина имаме освен акупунктура – фитотерапия (билки и лечебно хранене), китайски масаж („Туй-На“ като майсторите по Туй-На прилагат поне 200 техники с ръце), лечебен Чи-Гун и лечебни медитации. 

Туй-На масажът е китайският лечебен масаж, който включва множество техники. В България по-известните са акупресура (обработване на акупунктурна точка с пръсти) и вендузотерапията. Туй-На масажът включва още десетки похвати, които са насочени към освобождаване на мускулно-сухожилните меридиани и подобряване потока на енергията и кръвта. Приложен с повишено внимание, китайският масаж може да бъде мощно терапевтично средство, което освен неразположения от опорно-двигателния апарат, може да лекува и главоболие; хронична умора; обща физическа и психическа слабост; студени крайници; симптоми, свързани с болезнена менструация; хипертония и др.

Лечебните ефекти от въздействието с акупунктура също са неизчерпаеми. За да се постигне добър терапевтичен ефект, най-важно е да се изберат подходящи комбинации от точки, които буквално да резонират помежду си, а също и да резонират с проблема, който искаме да решим. Рецептите от точки са логически обусловени и са избрани с правилна диагностика. Майсторите използват и голяма доза интуиция при избора им, което не е за подценяване.

Това е една сложна и велика наука, която още не разбираме в дълбочина. Откритията на квантовата механика ще ни доближат до същината на процесите, произтичащи от стимулацията на канално-меридианната система на живите организми и ще можем да си обясним механизмите на тази, все още попадаща в графата „псевдонаука“, лечебна модалност.

Все пак е факт, че клиентите на акупунктуристите не спират да търсят услугите им. Спомням си добре разказа на един мой учител за това как на научна конференция някой изразил скептицизма си към акупунктурата като казал, че това е “чисто плацебо“. Последвал отговорът на един от най-изявените ветеринарни лекари, който бил акупунктурист и изследовател в областта – „Обяснете ефекта на плацебо на коня ми.“ Конят му е бил един от най-добрите състезателни коне в света, както и редовен пациент на доктора. 🙂